Πλέξιμο με βελόνες και βελονάκι

37083-532-11-960         Ξεκινάμε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 10.30-13.00    (Δηλώσεις συμμετοχής μέρι την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου)

 

Ελάτε να πλέξουμε και να κεντήσουμε ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα, τσάντες, κουβέρτες, μαξιλάρια, κούκλες και παιχνίδια. Θα πλέξουμε από πουλόβερ μέχρι και θήκη για το κινητό μας.

Τα μαθήματα είναι δύο φορές το μήνα (κάθε δεύτερο Σάββατο) διάρκειας 2,5 ωρών κάθε φορά, 10.30-13.00

Μαθήματα με Βελόνες                                                                                                Μαθήματα με βελονάκι:

Κάνοντας μια ζακέτα και κασκόλ, θα μάθουμε:                                                       Κάνοντας στην αρχή μια τσάντα, και μετά καλτσάκια και καπέλο θα μάθουμε:

Απαραίτητα σύνεργα για τις Βελόνες: Βελόνες Νο 6 και νήμα ακρυλικό 100 γρ. (όχι μάλλινο), μπλοκάκι με στυλό  

Απαραίτητα σύνεργα για το βελονάκι: Βελονάκι Νο 3,5 prym,  νήμα ακρυλικό,  μπλοκάκι, μεζούρα κ βελόνα με μεγάλο κεφάλι

Προαιρετικά : μεζούρα, ψαλιδάκι, βελόνα με φαρδιά τρύπα

knitting_yarn_headerkeep calm2014-12-12 19.50.252014-12-12 19.51.07 2014-12-12 19.07.09 1890996_572939136144216_6099199839782566872_n

 

Λένε ότι το πλέξιμο, αυτή η αρχαία τέχνη, μοιάζει με τη ζωή: Είναι μια διαδικασία που την ευχαριστιέσαι καθώς προχωράς βήμα – βήμα, μέχρι να φτάσεις στον τελικό προορισμό του ταξιδιού σου. Γι΄ αυτό και το έχουν κατατάξει στις πιο Ζεν ασχολίες. Εκτός αυτού όμως υπάρχουν 10 γνωστοί και άγνωστοι λόγοι για να πάρεις βελόνες και μαλλί και να ξεκινήσεις:

Όπως έχει αποδειχτεί, το πλέξιμο ρίχνει τους ρυθμούς της καρδιάς και της αναπνοής, δηλαδή είναι σαν να κάνεις χαλάρωση και διαλογισμό (με αντίστοιχα οφέλη για την υγεία).

Είναι μια πρακτική και δημιουργική απασχόληση, αφού μπορείς να φτιάξεις πουλόβερ, κάλτσες, κασκόλ και σκουφιά, ζεστά και όμορφα έργα τέχνης με τα χεράκια σου.

Η χαρά που σου δίνει κάθε βελονιά, η ικανοποίηση που παίρνεις όταν ολοκληρώνεις ένα δύσκολο σχέδιο και η πρόκληση που δημιουργεί η επόμενη… πλεκτική σου αποστολή είναι ένα από τα πλεονεκτήματά του.

Σε ωθεί να εστιάσεις στο παρόν απολαμβάνοντας το «εδώ και τώρα» (το Α και το Ω για το Ζεν).

Σε βοηθά να αναπτύξεις την αρετή της υπομονής.

Σε ηρεμεί αναγκαστικά, αφού δεν θέλει νευρικές κινήσεις.

Είναι ένα έργο που μπορείς να ολοκληρώσεις όποτε εσύ θέλεις, χωρίς να σε πιέζει ο χρόνος ή η απαίτηση κάποιου εργοδότη για συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης.

Σου δίνει την ευκαιρία να ξαναβρείς για λίγο τον εαυτό σου, αν έχεις χαθεί μέσα στις διάφορες υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Είναι η δική σου ώρα – και αν το κάνεις μαζί με φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα, είναι μια ευκαιρία να τονώσεις τις σχέσεις σου.

Φέρνει στην επιφάνεια τα καλλιτεχνικά σου ένστικτα και γυμνάζει τον εγκέφαλο, αφού σε βάζει να ασχοληθείς με μετρήματα, σχέδια και συνδυασμούς χρωμάτων.

Σε κάνει να συνειδητοποιείς ότι, όπως κάθε βελονιά είναι ζωτικής σημασίας και συνεισφέρει στο να παραμένει δεμένο όλο το πλεκτό, έτσι ακριβώς είναι και κάθε άνθρωπος για την κοινωνία. Επομένως αυξάνει την πίστη ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Πλέξιμο εξ απαλών ονύχων

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα πρωτοποριακά σχολεία Waldorf Schools, που υποστηρίζουν τη φιλοσοφία της Ανθρωποσοφίας, μαθαίνουν στα μικρά παιδιά να πλέκουν πριν καν ξεκινήσουν να διαβάζουν.

Μια πνευματική απασχόληση

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα Bernadette Murphy, συγγραφέα του βιβλίου «Ζεν και η τέχνη του πλεξίματος: Εξερευνώντας τις διασυνδέσεις μεταξύ πλεξίματος, πνευματικότητας και δημιουργικότητας» (Zen and the Art of Knitting: Exploring the Links Between Knitting, Spirituality, and Creativity), το πλέξιμο, όσο και αν φαίνεται παράλογο, έχει κάτι που φέρνει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερη αρμονία με τον εαυτό τους και τους κάνει πιο πνευματικούς.

πηγή www.anapnoes.gr